Burenruzie kan heel vervelend zijn. Het contact met je buren is namelijk belangrijk voor jouw woonplezier. Je komt ze dagelijks tegen en de manier waarop je leeft kan invloed hebben op hun gedrag, en omgekeerd. Het is dan ook belangrijk rekening met elkaar te houden. Wanneer dit misgaat en je in conflict komt kan er ruzie ontstaan. Maar hoe los je een burenruzie het beste op? Wij zetten de beste tips hier voor je op een rij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering waarbij je op juridische hulp kunt rekenen bij conflicten, zodat je er nooit alleen voor staat.
Zoek passende juridische ondersteuning
Laten we bij het ergste scenario beginnen: je hebt een conflict met de buren en je komt er samen niet uit. Bijvoorbeeld wanneer de buren geluidsoverlast maken, extreem veel ruzie maken of andere dingen doen waar jij last van hebt. Als het conflict uit de hand loopt of zelfs gevaarlijk lijkt te worden, is het verstandig om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld door een professionele jurist of mediator.
Maar wie betaalt hier de rekening voor? Met een rechtsbijstandsverzekering van een goede verzekeraar als Unive kun je tegen een vaste premie per maand altijd een beroep doen op juridische ondersteuning. Op die manier kom je niet voor torenhoge kosten te staan bij een conflict. Lees de polisvoorwaarden van de verzekeraar altijd goed door, zodat je weet wat er onder dekking valt.
Doe zelf water bij de wijn
Het mooiste scenario is natuurlijk om zelf tot een oplossing te komen. Een burenruzie kan vaak worden opgelost door met elkaar in gesprek te gaan en te bepalen wat er moet gebeuren om het conflict op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld onderling afspraken maken om geen harde muziek te draaien in de avond, maar besluiten dat dit overdag af en toe geen probleem is. Ook kan het zijn dat de buren ergens hulp bij nodig hebben, zoals bij een situatie met een kind dat conflicten veroorzaakt. Kijk goed waar je hulp aan kunt bieden en maak duidelijke afspraken, zodat de situatie snel is verholpen.
Probeer buurtbemiddeling
Kom je er samen helaas toch niet uit? Dan kan een buurtbemiddelaar uitkomst bieden. Deze tussenpersoon heeft een neutrale kijk op de situatie en zal een oplossing proberen te vinden die voor zowel jou als de buren werkt. Woon je in een sociale huurwoning? Dan kun je via de verhuurder vaak worden doorverwezen naar een ervaren bemiddelaar.
Extra tip: heb je het idee dat er sprake is van een onveilige situatie? Schakel in dat geval de politie in via nummer 112. Bij zaken als geweld in huis is het beter om direct hulp van professionele dienstverleners in te schakelen, zodat jouw eigen veiligheid ook gewaarborgd is.