Wist je dat Nederland één van de meest complexe belastingstelsels ter wereld heeft? Daarom kan het ook erg moeilijk zijn om alle regels en voorschriften voor de Nederlandse belastingen te begrijpen.

In deze blogpost bespreken we een aantal andere enigszins “vermakelijke” feiten (voor zover dat mogelijk is waneer het over belasting gaat) over de Nederlandse belasting.

Een paar van de feitjes

Het Nederlandse belastingstelsel wordt vaak geprezen als een van de meest efficiënte en ongecompliceerde ter wereld. Maar wist je dat er ook een aantal best verrassende feiten over te vinden zijn?

Hier zijn er alvast een paar om in je rugzak der “wijsheden” te stoppen:

1. Als je in Nederland een kat bezit, kun je een belastingaftrek krijgen voor de verzorgingskosten ervan. Dat is juist – de Nederlandse overheid helpt je met het betalen van je kattenvoer, kattenbakvulling en dierenartsrekeningen!

2. Als je naar Nederland verhuist, kun je een belastingteruggave krijgen voor de verhuiskosten die je maakt. Dus als je van plan bent naar Nederland te verhuizen, bewaar dan zeker al je bonnetjes!

3. Wist je dat er een speciaal belastingtarief is voor “artistieke activiteiten”? Als minstens 90% van je inkomen uit je kunst voortkomt, kun je een verlaagd tarief van slechts 5,5% betalen. Dit omvat een breed scala aan activiteiten, van muziek en schilderen tot acteren en schrijven.

4. De rijkste één procent van Nederland besteedt 21 procent van zijn inkomen aan belastingen. Voor midden- en hoge inkomens is dat 40 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau. Hier klopt iets niet hoor ik je denken.

5. Nederland heeft een speciaal belastingtarief voor mensen die hun geld verdienen met “intellectueel eigendom” – zoals royalty’s van boeken of patenten. Dit tarief is slechts 10 procent, lager dan het standaard vennootschapsbelastingtarief van 25 procent.

6. De Nederlandse regering heeft onlangs een studie uitgevoerd over hoe het belastingstelsel efficiënter kan worden gemaakt. Een van de aanbevelingen was om aftrekposten voor liefdadigheidsgiften af te schaffen.

7. In 2021 inde de Nederlandse overheid meer dan € 97 miljard aan belastingen van haar burgers. Daar kan je heel wat mondjes mee voeden!

8. En tenslotte, wist je dat de Nederlandse overheid mensen eigenlijk aanmoedigt om te gokken? Dat komt omdat winsten uit loterijen en casino’s vrijgesteld zijn van belasting. Dus als je je gelukop de proef wilt stellenben je in Nederland in principe op de goede plek.

Tot slot

Het Nederlandse belastingstelsel is een beetje ingewikkeld, maar het is ook één van de meest efficiënte ter wereld. Als je minder belasting wilt betalen, is verhuizen naar Nederland misschien niet de beste plak om te wonen en met alle veranderingen die in de wereld van de belastingen gaande zijn, kunnen we in de komende jaren wellicht nog meer verrassingen van de belastingdienst verwachten. Laten we het in ieder geval niet hopen.

Bedankt voor het lezen!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen